RTK-Henkilöstöpalvelu

Viisi askelta alanvaihtoon

25.10.2021

Alanvaihto on muutos työelämässä, joka mahdollistaa matkan uuteen työarkeen. Parhaimmillaan lopputulos on jotain uutta ja innostavaa, jonka pariin on valmis tarttumaan jokaisena työaamuna.

Kokosimme blogiimme viisi askelta, jotka sopivat alanvaihtoa pohtivalle.

 

1. Tunnista osaamisesi

Lähde liikkeelle pohtimalla, mitä osaat ja missä olet hyvä. Kysy mielipidettä lähipiiriltäsi tai työkavereiltasi, sillä usein ihmiset ympärilläsi tunnistavat helposti sellaisia ominaisuuksia sinusta, joita et välttämättä itse huomaa tuoda esille. Kirjoitimme aiemmin blogiimme kolmen askeleen oman osaamisen portaikoista, jonka avulla pääset kirkastamaan ajatuksiasi siitä, mitä osaat ja missä olet hyvä.

Ajattele asiaa myös aiemmin kerryttämäsi työkokemuksen kautta. Millaisia taitoja olet työhistoriasi aikana haalinut, ja voisiko niitä hyödyntää myös tulevaisuuden uravalinnassasi?

 

2. Ajattele isosti ja laatikon ulkopuolelta

Onko sinulla jokin haaveammatti? Mitkä asiat saavat sinut innostumaan? Uskalla ajatella isosti ja laatikon ulkopuolelta kysyen itseltäsi, millaisen työn parissa haluaisit viettää arkesi? Voit hakea inspiraatiota esimerkiksi työpaikkailmoituksista – millaiset tehtävät ja ammatit herättävät mielenkiintosi? Onko sinulla idea, johon sopisi yrittäjyys?

Keskustele asiasta lähipiirisi kanssa, sillä heiltä saattaa kummuta uusia ideoita tulevaisuutesi ura-askeleisiin. Lisäksi esimerkiksi oppilaitokset, henkilöstöpalvelualan yritykset ja ammattiliitot tarjoavat uraneuvontaa ja -palveluita, joista saat konkreettisia vaihtoehtoja uuteen suuntaasi. Yrittäjyyden pariin polkuasi on tukemassa muun muassa Uusyrityskeskukset ympäri Suomen.

 

3. Pohdi koulutusvaihtoehtoja

Opinnot tarjoavat kurkistuksen uuteen työarkeen ja mahdollistavat matkaa alan osaajaksi. Googleta, selaa ja etsi tietoa – oppilaitosten sivuilla on usein kattavat kuvaukset eri alojen opintolinjoista ja samalla myös tietoa siitä, millaisiin työtehtäviin opinnoista on mahdollista valmistua. Ota rohkeasti yhteyttä oppilaitosten opinto-ohjaajiin, sillä he ohjaavat ja neuvovat yksilöllisesti, millainen voisi olla juuri sinun opintopolkusi.

Työntekijämme Mika löysi uuden uran metallialalta RekyKoulutuksen kautta. Opiskelu voi olla käytännönläheistä ja mahdollistaa samalla alan tutkinnon. Pohdi rohkeasti eri vaihtoehtoja ja selvitä, millaisella aikataululla juuri sinua kiinnostaviin opintoihin tulee hakea.

 

4. Kysy kokemuksia

Pohdi tuttava- ja lähipiiriäsi. Opiskeleeko tuntemasi henkilö mielenkiintoista tutkintoa tai onko hän työtehtävissä, jotka kuulostavat korviisi innostaville? Keskustele heidän kanssaan siitä, kuinka he ovat päätyneet nykyiseen pisteeseen työurallaan ja mitä matka siihen on pitänyt sisällään. Älä vertaa kokemuksia liian tarkasti itseesi ja esimerkiksi omaan osaamiseesi, vaan jätä ajatuksen siemen hautumaan. Osaamista on mahdollista täydentää kouluttautumalla ja hankkimalla alan työkokemusta.

 

5. Tartu rohkeasti uuteen

Kypsyttele ajatusta seuraavasta työelämäsi askeleesta, mutta muista uskaltaa myös tarttua siihen. Muutoksen äärellä lienee haastavinta ajatus siitä, että emme tiedä, mitä on edessä. Emme osaa ennakoida, jolloin meiltä viedään mahdollisuus kontrolloida tulevaa ja koemme epävarmuutta.

Toimitusjohtajamme Henna viestitti verkkosivuillamme siitä, että työelämä on muuttanut muotoaan ja nykyään urapolut saattavat muodostua useasta erilaisesta etapista. Sinä olet oman urasi ja työelämäsi ohjaksissa, joten ota muutoksesta vauhtia ja rakenna itsellesi rohkeasti uutta – kokeilemalla, innostumalla ja inspiroitumalla.

 

Löydetään sinulle sopiva työmahdollisuus yhdessä

Täytä oheinen pikahakulomake, ja HR-asiantuntijamme kartoittavat juuri sinulle sopivimmat työmahdollisuudet verkostostamme – mikäli toivomaasi työmahdollisuutta ei ole juuri nyt tarjolla, olemme sinuun yhteydessä sen avauduttua kanaviimme!