RTK-Henkilöstöpalvelu

Usein kysytyt kysymykset

 
 

Usein kysytyt kysymykset

 

Työ kaiken keskiössä

Työ on meille kaikille keskeinen asia arjessa ja voi tuoda mukanaan monia kysymyksiä. Kohtaamme RTK-Henkilöstöpalvelussa päivittäin ihmisiä työn merkeissä ja meille on tärkeintä työntekijöidemme turvattu ja sujuva arki.

Halusimmekin kerätä keskeisimpiä kysymyksiä ja vastauksia vuokratyöstä esiin kaikille, jotka haluavat tietää lisää kuinka vuokratyösuhteessa määräytyvät esimerkiksi lomat ja lomarahat, eläkkeen karttuminen tai vaikka mitkä ovat oikeutesi hoitaa lastasi hänen sairastuessaan kun työskentelet työntekijänämme vuokratyösuhteessa.

 

Vastuullista työllistämistä

Työllistäessämme vuosittain satoja ammattilaisia, huolehdimme aidosti vuokratyöntekijöidemme eduista ja oikeuksista. Lupauksemme on olla sinulle hyvä työnantaja. Kun solmit kanssamme työsopimuksen, kuulut työterveydenhuollon piiriin ensimmäisestä työpäivästäsi alkaen ja saat aina toimialasi työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Työaikojen ja turvallisuuden suhteen noudatamme asiaan kuuluvia lakeja ja määräyksiä. Kanssamme et saa ainoastaan syvällisen perehdytyksen uuteen työhösi vaan myös jatkuvan tuen koko työsuhteesi ajaksi – tuli sinulla kysymyksiä mieleesi sitten mihin tahansa työhön tai työuraasi liittyvässä asiassa.

Jos sinulla on kysyttävää voit aina kysyä suoraan meiltä lisää – juttelemme mielellämme lisää!

Kysymyksiä vuokratyöstä

Mitä vuokratyö tarkoittaa ja miten se eroaa muista työsuhteista?

 

Vuokratyössä yritys, joka tarvitsee työntekijöitä, tekee sopimuksen RTK-Henkilöstöpalvelun kanssa työntekijöiden vuokraamisesta.

Vuokratyössä RTK-Henkilöstöpalvelu on työntekijän työnantaja, mutta työ tehdään käyttäjäyritykselle. RTK-Henkilöstöpalvelu maksaa työntekijän palkan ja hoitaa kaikki muutkin työnantajan velvoitteet. Käyttäjäyrityksen tehtävänä on ohjata ja opastaa työntekijää ja tarjota tyurvallinen ympäristö työn tekemiselle.

Peritäänkö vuokratyöntekijältä välityspalkkiota?

 

RTK-Henkilöstöpalvelun vuokratyöntekijöiltä ei koskaan peritä maksuja eikä hänen palkastaan vähennetä palkkioita.

Onko vuokratyöntekijällä oikeus sairauslomaan?

 

Vuokratyöntekijällä on sama oikeus sairauslomaan kuin muillakin työntekijöillä.

Onko minulla vuokratyöntekijänä samat etuudet kuin muilla saman yrityksen työntekijöillä?

 

Työsuhde-etuudet määräytyvät työsopimuksen ja sovellettavan työehtosopimuksen mukaan. 

Vuokratyöntekijän vähimmäistyöehdot määräytyvät käyttäjäyritystä sitovan työehtosopimuksen mukaan. Tällöin vuokratyöntekijöihin sovelletaan samaa työehtosopimusta kuin käyttäjäyrityksen muihinkin työntekijöihin.

Voinko vuokratyöntekijänä saada palkallista lomaa?

 

Kyllä, olet oikeutettu palkalliseen lomaan. Sinulle kertyy vuosilomaa samojen sääntöjen mukaisesti kuin muissakin työsuhteissa. Jos työsuhde on kuitenkin lyhyt, et välttämättä ehdi pitämään vuosilomaa. Tällöin vuosiloma korvataan sinulle työsuhteen päättyessä maksettavalla lomakorvauksella.

Onko vuokratyöntekijällä oikeus lomarahaan?

 

Vuokratyöntekijöiden lomarahat määräytyvät samalla tavalla kuin muissakin työsuhteissa.

Kertyykö vuokratyöstä eläkettä?

 

Kyllä kertyy. Vuokratyöstä kertyy eläkettä aivan samalla tavalla kuin muistakin työsuhteista.

Miten vuokratyöntekijän työaika määräytyy?

 

Vuokratyöntekijän työaika määräytyy työaikalain ja sovellettavan työehtosopimuksen mukaan samalla tavalla kuin muissakin työsuhteissa. Yleensä työajasta sovitaan yksityiskohtaisemmin työsopimuksella.

Saanko työskennellä useamman vuokrayrityksen kautta?

 

Kyllä saat. Silloin sinun on kuitenkin huolehdittava siitä, että pystyt täyttämään jo voimassa olevan työsuhteen velvoitteet. Pelkkä henkilöstöpalvelualan yrityksen listoilla oleminen ei tarkoita vielä, että olisit työsuhteessa. Työsuhteesta sovitaan aina työsopimuksella.

Muutoin rajoituksia voi syntyä ainoastaan siitä, ettei työntekijä työsuhteen aikana saa tehdä yhdelle työnantajalle sellaista työtä tai toimintaa, joka vahingoittaa hänen toista työnantajaansa.

Jos olisin vuokratyöntekijä, kuka järjestäisi työterveyshuoltoni?

 

RTK-Henkilöstöpalvelu huolehtisi työterveyshuoltosi järjestämisestä. Turvaamme vuokratyöntekijöidemme terveyden ja sujuvan työarjen työterveyshuollon lisäksi myös liikuntaetujen muodossa.

Voiko työnantaja päättää vuokratyösuhteeni, jos jään kotiin hoitamaan sairasta lastani?

 

Ei voi. Vuokratyöntekijän työsuhdetta ei voi päättää sillä perusteella, että hän jää kotiin hoitamaan sairasta lastaan.

Vuokratyöntekijällä on oikeus saada alle 10-vuotiaan lapsen hoidon järjestämiseksi tai tämän hoitamiseksi tilapäistä hoitovapaata samoin perustein kuin muissakin työsuhteissa. Tilapäinen hoitovapaa voi kestää enimmillään neljä työpäivää.

Sairastumisen yhteydessä riittää kun otat yhteyttä omaan RTK-Henkilöstöpalvelun yhteyshenkilöösi. Kaikki yhteystietomme löydät TÄÄLTÄ.

Kuka kirjoittaa minulle työtodistuksen vuokratyöstä?

 

RTK-Henkilöstöpalvelu antaa sinulle työtodistuksen työsuhteen kestosta ja työtehtävien laadusta. Jos pyydät työtodistukseesi arviota esim. osaamisestasi, käyttäjäyritys antaa meille tiedot sitä varten.

En muista tunnuksiani tai salasanaani LikeIt -järjestelmään

 

Olemme lähettäneet tunnuksen sinulle sähköpostitse tai tekstiviestitse, joten tarkista, löydätkö sitä sähköpostistasi tai viesteistäsi.

Mikäli et muista tunnuksiasi tai salasanaasi, on ne mahdollista palauttaa LikeIt-kirjautumisvalikon alta löytyvästä: ”Unohditko salasanasi”-painikkeesta. Tämän jälkeen saat sähköpostiisi tai matkapuhelimeesi avaimen, jonka avulla pääset vaihtamaan salasanasi samalla sivustolla, mistä tilasit avaimen. Samassa viestissä näet myös käyttäjätunnuksesi järjestelmään.

LikeIt-kirjautuminen tapahtuu osoitteessa: https://rtk.likeit.fi/jsp/Login.jsp

Ongelmatilanteissa voit olla myös yhteydessä lähimmän toimipisteesi yhteyshenkilöösi. Paikkakuntakohtaiset yhteystietomme löydät täältä: https://www.rtkhenkilostopalvelu.fi/yhteystiedot/

En pääse kirjautumaan tunnuksillani LikeIt -järjestelmään

 

Varmista tunnuksiesi ja salasanasi oikeinkirjoitus.

Mikäli et pääse kirjautumaan, kokeile palauttaa salasanasi LikeIt-kirjautumisvalikon alta löytyvästä: ”Unohditko salasanasi”-painikkeesta. Tämän jälkeen saat sähköpostiisi tai matkapuhelimeesi avaimen, jonka avulla pääset vaihtamaan salasanasi samalla sivustolla, mistä tilasit avaimen. Samassa viestissä näet myös käyttäjätunnuksesi järjestelmään.

LikeIt-kirjautuminen tapahtuu osoitteessa: https://rtk.likeit.fi/jsp/Login.jsp

Ongelmatilanteissa voit olla myös yhteydessä lähimmän toimipisteesi yhteyshenkilöösi. Paikkakuntakohtaiset yhteystietomme löydät täältä: https://www.rtkhenkilostopalvelu.fi/yhteystiedot/

Mistä saan vuokratyöntekijänä palkkalaskelman?

 

Palkkalaskelmasi tulee suoraan henkilökohtaiseen verkkopankkiisi. Verkkopalkkapalvelun avulla voit tarkastella ja selata omia palkkalaskelmiasi tietoturvallisesti, milloin vain, kun käytössä on internet-yhteys. Valitse verkkopankkisi verkkopalkkapalvelussa operaattori Maventa, ja löydät omat palkkalaskelmasi.

Tarkemman ohjeistuksen verkkopalkkapalvelun käyttöön löydät LikeIt-järjestelmästä.

Mistä löydän RTK-Henkilöstöpalvelun yhteystiedot ja kuinka voin ottaa yhteyttä?

 

Tavoitat meidät toimistojemme aukioloaikoina ma-pe klo 8:00-16:00. Mahdollisista poikkeusaukioloajoista tiedotamme verkkosivuillamme.

Voit lähestyä asiantuntijoitamme puhelimitse, sähköpostitse tai piipahtamalla toimistollamme. Voit myös laittaa meille viestin verkkosivujemme lomakkeen tai chatin kautta sekä yksityisviestitse Facebookissa tai Instagramissa.

Kaikki yhteystietomme löydät täältä: https://www.rtkhenkilostopalvelu.fi/yhteystiedot/

Jätä hakemuksesi huoletta meille

Muistathan, että emme toiminnallamme tyydy ainoastaan työllistämään, vaan huolehdimme sinusta myös työntekijänä liikunta- ja kulttuurietujen muodossa. Turvaamme terveytesi ja sujuvan työarkesi liikuntaetujen lisäksi työterveyshuollon palveluilla.

Kaiken tämän teemme puolestasi, jotta sinä voit keskittyä työpäivääsi antamaan parhaasi joka päivä. Sen mekin RTK-Henkilöstöpalvelussa annamme itsestämme joka päivä.

Katso avoimet työpaikat

 

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö, TEM-esitteet, Vuokratyöopas, 11/2017