RTK-Henkilöstöpalvelu

Kansainvälinen rekrytointi – uhka vai mahdollisuus?

17.11.2023

Kansainvälinen rekrytointi on merkittävässä roolissa Suomen osaajapulaa ratkaistaessa. Tätä mieltä on RTK-Henkilöstöpalvelun Mikko Heickell, joka työskentelee liiketoimintajohtajana kansainvälisen rekrytoinnin parissa. Hänen mukaansa kv-rekrytointi on Suomen tulevaisuuden menestymisen kannalta keskeinen hanke, jossa meidän tulee yhdessä onnistua.

 

Osaajien rekrytointi ulkomailta

Suomen väestö ikääntyy vauhdilla ja samalla syntyvyys on ennätysalhaalla. Työssäkäyvien ihmisten määrä suhteessa muuhun väestöön pienenee, mikä osaltaan vaikeuttaa työntekijä- ja osaajapulaa. Sama tilanne on vallalla monissa muissakin kehittyneissä talouksissa, ja väestörikkaan Kiinankin arvioidaan kärsivän työvoimapulasta lähitulevaisuudessa – kiitos suhteellisen tiukan lapsipolitiikan.

Yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona työvoimahaasteisiin on jo vuosia käytetty kansainvälistä rekrytointia. Tällä tarkoitamme siis prosessia, jossa osaajat varta vasten etsitään ja rekrytoidaan lähtömaasta saakka.

”Varsinaisena erona Suomesta rekrytointiin on siis työntekijän lähtömaa. Prosessin pelisäännöt ja valintakriteerit ovat muuten varsin pitkälle samat esimerkiksi osaamisen suhteen. Ulkomainen työvoima tuo toki prosessiin lisää vaiheita ja monimutkaisuutta, joka voi vaikuttaa hintaan tai prosessin kestoon. Meillä on vahvaa osaamista rekrytoinnissa auttamiseen, yrityksesi toimialasta tai sijainnista riippumatta”, Heickell sanoo.

 

Vinkkejä valmistautumiseen

Kansainvälinen rekrytointi on mielestämme Suomen tulevaisuuden menestymisen kannalta yksi keskeisimmistä hankkeista, jossa meidän tulee yhdessä onnistua.

”Kilpailemme samoista osaajista muiden länsimaiden kanssa. Siksi Suomen tulisi panostaa ja tehdä ankarasti töitä sen eteen, että osaamme myydä maatamme potentiaalisena työntekopaikkana. RTK-Henkilöstöpalvelu tulee jatkossa panostamaan kansainväliseen rekrytointiin paljon. Uskomme että näin voimme sekä erottautua kilpailijoista että tuottaa asiakkaillemme lisäarvoa”, toteaa Heickell ja antaa muutaman vinkin kansainväliseen rekrytointiin:

1. Selvitä, mitä asioita työntekijät arvostavat, kun he tekevät valintoja maan suhteen

2. Ennakoi kulttuurilliset eroavaisuudet

3. Kouluta työntekijöitä ja auta työyhteisöä valmistautumisessa

 

Yhteistyössä on voimaa

Kuten kaikissa palveluissamme, kansainvälisen rekrytoinnin ohjenuoriamme ovat eettisyys, vastuullisuus ja läpinäkyvyys. Vain näin toimimalla voimme varmistaa, että toiminta on vakaalla ja kestävällä pohjalla. Heickell haluaa heittää suomalaisille yrityksille pienen haasteen:

”Sen sijaan että osaajapulassa koetetaan ratkaista kaikki itse, niin voisi etsiä laajempia kokonaisuuksia ja yrityksiä, jotka yhdessä sitoutuisivat työllistämään tietyn määrän tekijöitä. Näin voitaisiin varmistaa tarvittava volyymi, jotta itse prosessista saadaan toimiva ja kustannustehokas.”

 

Me RTK-Henkilöstöpalvelussa autamme mielellämme yrityksiä ja yhteisöjä kansainvälisiin rekrytointeihin liittyvissä hankkeissa – isoissa ja pienissä. Kokeneet ammattilaisemme osaavat kertoa ja opastaa alkuun, ja tarvittaessa meiltä voi hankkia vaikka koko prosessin palveluna.

”Kuten monessa muussakin asiassa, kv-rekrytoinnissa kannattaa lähteä rohkeasti liikkeelle keräämään kokemuksia”, kehottaa Heickell ja toivoo samalla kaikille hyviä rekrytointeja!

 

Autamme kv-rekrytoinnin joka vaiheessa

Vahvan kotimaisen henkilöstöpalveluosaamisemme tukena meillä on kansainvälisen rekrytoinnin asiantuntijat, luotettava globaali verkosto ja tarkoin valitut kontaktit, joilla mahdollistamme sopivien osaajien tavoittamisen. Lue lisää >>

https://www.rtkhenkilostopalvelu.fi/yrityksille/kansainvalinen-rekrytointi/

Katso myös Mikon ajatuksia Rookie Communications Oy:n kaksiosaisesta bronxcast-blogista, jossa käsiteltiin kv-rekrytointeja laajemmin: