RTK-Henkilöstöpalvelu

Lapsi mukaan etätöihin

20.11.2020

Valtakunnallisessa Lapsi mukaan töihin -päivässä lapset pääsevät kurkistamaan vanhemman tai muun läheisen aikuisen työarkeen ja oppimaan tärkeitä taitoja työelämästä. Perinteinen Lapsi mukaan töihin -päivä on siirtynyt tulevaan vuoteen 2021 poikkeuksellisen maailmantilanteen vuoksi.

Suljetun kevään ja erilaisen vuoden 2020 aikana työtä on toteutettu etätyönä aloilla, joilla se on ollut mahdollista. Halusimme Lapsi mukaan töihin -päivän hengessä tutustua lapsiperheen arkeen ja siihen, kuinka arki sujuu, kun työpaikkana on koti.

 

Kevään sanelema uusi arki

Poikkeuksellinen kevät saneli RTK-Henkilöstöpalvelun myyntipäällikkö Miitta Murtoperän perheen arkeen uuden rytmin. Miitta ja hänen puolisonsa siirtyivät kotitoimistolle etätöihin, perheen 3- ja 6-vuotiaiden siskosten jäädessä myös kotiin.

Miitta kertoo, että tärkeintä oli keskustella lasten kanssa vallitsevasta tilanteesta ja siitä, että muutos ei ollut vain se, että koko perhe jäi kotiin. Perheessä pohdittiin yhdessä sitä, miksi esimerkiksi esikouluun, hoitopaikkaan, mummolaan tai harrastuksiin ei voitu tavanomaiseen tapaan mennä.

 

Kalenterointi ja yhteinen aikataulutus sujuvan kotitoimiston arjen mahdollistajina

Miitan perheen siskokset viihtyvät hyvin omissa leikeissään toistensa seurassa, mutta ymmärrettävästi vanhemman hihasta nykäisyt, kysymysten muodossa ihmeteltävät asiat ja avun tarpeet eri tilanteissa kuuluvat lapsen elämään.

”Välillä palaverin lomassa niistettiin yhdessä nenää tai kehuttiin erinomaisesti rakennettua majaa. Sama tilanne vallitsi kaikkialla, joten asiakkaat ymmärsivät tilanteen hyvin”, Miitta kertoo.

Avaimeksi sujuvaan arkeen osoittautui suunnitelmallinen kalenterointi ja yhteinen sopiminen puolison kanssa siitä, että esimerkiksi etäpalaverit eivät satu päällekkäin, vaan tarvittaessa toinen vanhemmista oli lapsille saatavilla.

Kalenteriin varattiin myös yhteisiä hetkiä ulkoilulle, mikä toi myös etätyöpäivään sopivaa tauotusta. Lisäksi työpäivän lomaan ja sen jälkeiseen vapaa-aikaan sisällytettiin kivaa puuhailua, kuten esimerkiksi kirjojen lueskelua, yhteisiä askarteluhetkiä ja muutama jakso siskosten suosikkipiirretyn, eli My Little Ponyn katsomista.

 

Työnantajan ymmärrys tärkeässä roolissa

Flunssan tai muun tilanteen yllättäessä Miitan työpäivä on tässäkin hetkessä joustavasti siirrettävissä kotiin. Tilanteet vaativat aina omaa järjestelyään, mutta hän korostaa asian ymmärtävän työnantajan merkitystä.

”Työnantaja on mahdollistanut minulle joustavan etätyöskentelyn, joka on yhdistettävissä sujuvasti lapsiperheen arkeen”, hän toteaa.