RTK-Henkilöstöpalvelu

Puhelin- tai videohaastatteluun valmistautuminen

26.03.2020

Video- ja puhelinhaastattelut tarjoavat rekrytoijalle mahdollisuuden päästä tutustumaan työnhakijaan, kun face-to-face kohtaaminen ei ole järjestettävissä esimerkiksi pitkän välimatkan vuoksi. Lisäksi rekrytoinneissa, joissa haastateltavia on isompi joukko, toimii video- tai puhelinhaastattelu erinomaisena rekrytointiprosessin sujuvoittajana.

Työnhakijalle video- tai puhelinhaastattelu voi olla jännittävä hetki, johon pitäisi saada puristettua muun muassa oma osaaminen, persoonallisuus ja taitotason esille tuominen. Kuinka oman potentiaalin haettavaa työtä kohtaan saa tuotua esille virtuaalisia välineitä käyttäen tai puhelinlankoja pitkin?

Rekrytointivastaavamme Janne Malmisaari kokosi kolmen askeleen vinkkilistan, jotka vievät sinua kohti onnistunutta video- tai puhelinhaastattelua!

 

STEP 1: Valmistaudu, valmistaudu ja valmistaudu

– Varmista etukäteen, että käytettävät laitteet, sovellukset ja yhteydet ovat toimintakunnossa
– Muista puhelinetiketti: puhelinhaastattelu voi tapahtua myös odottamatta – vastaa puhelimeen aina kohteliaasti omaa nimeäsi käyttäen.
– Mieti valmiiksi mahdolliset kysymykset, joita haluat esittää haastattelijalle – nämä on hyvä listata paperille tai esimerkiksi puhelimen omaan muistiosovellukseen.
– Perehdy tehtävänkuvaukseen kirjaten ylös ydinvaatimukset ja odotukset, sekä millä vahvuuksillasi sinä täytät ne.
– Pidä edessäsi CV – tämä toimii hyvänä tukisanalistana, kun kerrot osaamisestasi.
– Valitse haastattelua varten rauhallinen paikka, jossa ei ole häiriötekijöitä.
– Videohaastattelun osalta totuttele kameraan ennakkoon, jotta haastattelusta tulee mahdollisimman luonteva. Muista, että emme arvioi ulkonäköäsi, mutta ryhdikäs asento, katse kamerassa ja siisti olemus antavat sinusta hyvän kokonaiskuvan haettavaan tehtävään.

 

 

STEP 2: Pohdi, kuinka sinä erottaudut eduksesi

– Videohaastattelu on myös mahdollisuus erottautua – aina ei tarvitse pönöttää työpöydän ääressä! Rekrytoijamme ovat haastatelleet hakijoita heidän harrastusten, kuten eräretken lomassa. Varmista kuitenkin, että ympäristössä ei ole liikaa häiriötekijöitä, jotta haastattelu onnistuu mahdollisimman sujuvasti.
– Jos videohaastattelu ei ole live-tilanne, harjoittele vastauksesi, äänitä useamman kerran ja valitse tuotoksista paras.
– Vältä liikaa täydellisyyttä ja turhan pitkälle hiottua lopputulosta: paras ja luontevin vastaus on usein se, mistä paistaa läpi sinun persoonasi ja oma kokemustaustasi.

 

STEP 3: Linjat auki – rentoudu ja kerro itsestäsi!

– Pidä yllä rento ote haastatteluun – jännitys on normaalia, mutta pyri luontevaan keskusteluun haastattelijan kanssa.
– Älä luo itsellesi liian suuria suorituspaineita – hyppää haastatteluun juuri sellaisena kuin olet. Esimerkiksi pieni sanojen sotkeentuminen on täysin inhimillistä.
– Anna persoonasi näkyä, sillä haluamme tutustua juuri sinuun!

 

Onnea video- tai puhelinhaastatteluun!

 

Katso avoimet työpaikat