RTK-Henkilöstöpalvelu

Rakenna nuoren kanssa yhteistä aikaa – yhteistyössä Raide ry

09.12.2021

Raide ry on valtakunnallinen nuorisotyötä tekevä järjestö, joka toteuttaa ehkäisevää päihdetyötä 5–9-luokan oppilaille. Raiteen työntekijät ovat aidosti nuorta lähellä kuunnellen, tukien ja keskustellen – olipa kyseessä koulun kanssa yhteistyössä järjestetty päihdeparkki-tilaisuus tai viestittely sosiaalisen median kanavissa.

RTK-Henkilöstöpalvelu on mukana tukemassa Raide ry:n arvokasta työtä nuorten tulevaisuuden osaajien matkassa.

 

Kohtaamisia nuorten kanssa

Päihdetyöntekijä Petra Lotsari ylläpitää Raide ry:n somekanavia, joissa vaihtuu viestejä nuorten kanssa ympäri Suomen.

”Pitkäaikaisimmissa tukisuhteissamme laitamme nuorten kanssa viestiä Instagramissa viikoittain”, hän kertoo.

Nuoret kertovat Petralle Raiteen kanavissa kuulumisistaan ja yleisistä fiiliksistään. Keskusteluiden yhtenä huolestuttavana aiheena on korona-ajan myötä noussut syrjäytyminen.

”Tiedän tilanteita, joissa nuoret ovat jääneet välivuodelle, sillä kynnys lähteä opiskelemaan on noussut korkeaksi. Uudella paikkakunnalla on esimerkiksi etäopiskelun vuoksi ollut vaikea ryhmäytyä ja löytää kavereita”, Petra kertoo ja jatkaa:

”Mielenterveydelliset ongelmat ovat lisääntyneet ja kaiken etäilyn jälkeen on vaikea lähteä kotoa pois.”

Petra kannustaa nuoria olemaan heihin matalalla kynnyksellä yhteydessä, sillä Raiteella on käytössään kattava verkosto ympäri Suomen.

”Tiedonhaku voi olla nuorelle näissä tilanteissa raskasta. Meillä on käytössämme laaja verkosto ja pystymme ohjaamaan nuoren juuri oikean avun pariin, esimerkiksi opinto-ohjaajalle tai paikallisen nuorisotoiminnan tilaisuuksiin.”

 

Kuuntelemisen ja yhteisen ajan tärkeys

Petra peräänkuuluttaa nuorten vanhemmille fiilisten kyselemisen tärkeyttä ja kuuntelemisen taitoa.

”Tärkeintä on, että nuoren asioista ollaan kiinnostuneita. Hän tietää, että voi puhua, jos uskaltaa ja sille tuntuu”, Petra toteaa.

Arjen keskusteluyhteys koostuu Petran mukaan pienistä asioista ja yhteisistä rennoista hetkistä. Tärkeintä on kysyä, mitä nuori haluaisi tehdä yhdessä ja tarjota vaihtoehtoja.

”Yhteisen hetken ei tarvitse olla joka lauantai-ilta toistuva lautapelin pelaaminen yhdessä. Se voi olla Netflixistä yhdessä katsottu elokuva tai vaikkapa lenkkeily koiran kanssa”, Petra kertoo muistuttaen, että tärkeintä on tarjota nuorelle mahdollisuuksia, joihin hän voi tarttua.