RTK-Henkilöstöpalvelu

Ota työnhaun trendit haltuun

01.03.2022

Kokeile rohkeasti ja löydä oma juttusi

Tällä hetkellä puhutaan paljon siitä, että käynnissä on ”hakijoiden markkinat” ja valinnanvaraa avoimissa työpaikoissa on runsaasti. Jos pohdit alanvaihtoa, voi juuri nyt olla oivallinen hetki. Esimerkiksi RekryKoulutuksen kautta sinulla on mahdollisuus työllistyä uudelle alalle uusien ammatillisten taitojen kera. Selaamalla avoimia työpaikkoja voit löytää mahdollisuuksia, joita et välttämättä osannut kuvitella työelämän polkusi seuraavaksi askeleeksi – uskalla tarttua uuteen ja kokeile rohkeasti.

Kannattaa muistaa, että työpaikkojen saatavuus voi riippua paljon toimialasta ja paikkakunnasta. Älä siis lannistu, jos sinun asuinympyrässäsi ei ole toiveitasi vastaavaa työtä tarjolla. Voit lähettää meille avoimen hakemuksen, jossa kerrot toiveistasi työlle – otamme sinuun yhteyttä juuri sinulle sopivien työmahdollisuuksien avauduttua.

 

Työnkuvan kehittäminen

Työnhakuilmoituksessa avoimesta työpaikasta ja tehtävänkuvasta kerrotaan usein käytännön tasolla: mitä tehtävä pitää sisällään ja millaista osaamista siihen vaaditaan tai toivotaan. Opettele tietoisesti kertomaan, mitä osaat ja missä olet hyvä – näin pääset vakuuttamaan rekrytointia tekevän henkilön siitä, että olet nappivalinta tehtävään.

Muista kertoa myös esimerkiksi harrastuksissa tai työelämässä kertyneestä muusta osaamisestasi. Yhä useammassa yrityksessä on mahdollista viilata tulevaa mahdollista työnkuvaasi niin, että siihen lisätään elementtejä myös muista taidoistasi.

 

Hybridi- ja etätyö on tullut jäädäkseen

Korona-aika toi työpaikoille hybridi- ja etätyöskentelyn mahdollisuuden. Hybridityöskentely tarkoittaa sitä, että osa viikosta vietetään työpisteellä ja osa esimerkiksi kotitoimistolla. Useassa asiantuntijaroolissa työskentely on mahdollista myös täysin etänä, juuri siellä, missä se sopii työntekijän kalenteriin parhaiten. Pohdi, millainen työskentelyn malli on sinulle paras – napsautatko kahvinkeittimen aamulla päälle mieluummin kotona omassa rauhassa vai toimistolla työkavereiden ympäröimänä?

 

Valmistaudu videohaastatteluun

Videohaastattelu on rekrytoinnin työkalu, joka mahdollistaa työnhakijan kohtaamisen verkon välityksellä. Videohaastattelua hyödynnetään rekrytointiprosesseissa yhä enemmän, sillä se mahdollistaa työnhakijan virtuaalisen tapaamisen esimerkiksi pitkästä välimatkasta riippumatta. Kameralle puhuminen saattaa olla jännittävä hetki, mutta huolellisesti valmistautuneena pystyt tarjoamaan parhaimman potentiaalisi. Lue aikaisemmasta blogikirjoituksestamme vinkit videohaastatteluun valmistautumiseen.

 

Verkostot ja sosiaalinen media

Työnhaussa korostuu yhä enemmän monikanavaisuus. Kaikki yritykset eivät välttämättä ilmoita avoimista työpaikoista suosituimmilla työnhakusivustoilla, sillä työmarkkinoilla on lukuisia piilotyöpaikkoja. Seuraa siis aktiivisesti kiinnostavien yritysten verkkosivuja ja sosiaalisen median kanavia, joissa viestitään esimerkiksi yritysten kasvuun liittyvistä uutisista – nämä viestivät myös siitä, että yrityksellä saattaa olla tulevaisuudessa tarve osaaville lisäkäsipareille.

Työelämän Facebookiksi tituleerattu LinkedIn on sosiaalisen median alusta, josta löydät työelämään ja nykyään kevyempäänkin vapaa-ajan sisältöön liittyvää keskustelua. LinkedInissä pääset verkostoitumaan useiden eri alojen ammattilaisten kanssa ja löytämään myös avoimia työpaikkoja, joita ei välttämättä julkaista muualla.